Παρακαλώ περιμένετε...

Αθήνα210 440 6070 Ηράκλειο Κρήτης281 810 4858

Παλινδρόμηση – Διαφραγματοκήλη

abdomen.jpg

 

Παλινδρόμηση – Διαφραγματοκήλη: Λαπαροσκοπική θεραπεία

Ο θώρακας χωρίζεται από την κοιλιά, μέσω ενός ισχυρού μυϊκού χιτώνα,που ονομάζεται διάφραγμα. Το διάφραγμα, φέρει ένα άνοιγμα (το οισοφαγικό τρήμα), μέσω του οποίου, ο οισοφάγος φέρεται από τον θώρακα στην κοιλιά και ενώνεται με το στομάχι. Όταν υπάρχει χαλάρωση του ανοίγματος αυτού (οισοφαγικού τρήματος), τότε το στομάχι μετακινείται προς τον θώρακα. Η μετακίνηση αυτή (του στομάχου) από την κοιλιά προς το θώρακα ονομάζεται διαφραγματοκήλη.

          Αίτια

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση  διαφραγματοκήλης, είναι:

  • Παχυσαρκία
  • Εγκυμοσύνη
  • Ηλικία (συχνότερη σε μεγαλύτερες ηλικίες)
  • Κάπνισμα
  • Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας, χρόνιου βήχα, άρσης βάρους)

Η διαφραγματοκήλη, αποτελεί αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (δηλαδή μετακίνησης του όξινου       περιεχόμενου του στομάχου, στον οισοφάγο). Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την κατάσταση αυτή, είναι:

  • Καούρα
  • Ερυγές (ρέψιμο)
  • Φουσκώματα / δυσπεψία / ναυτία
  • Δυσοσμία του στόματος
  • Σιελόρροια
  • Οπισθοστερνικό άλγος (κάψιμο)

Πιθανές επιπλοκές

Η Παλινδρόμηση – Διαφραγματοκήλη προκαλεί επιπλοκές που οφείλονται στη χρόνια έκθεση του οισοφάγου στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου. Αφορά κυρίως δύο σοβαρές παθήσεις:

  • Οισοφαγίτιδα: Μπορεί να είναι από ήπιες διαβρώσεις του βλεννογόνου του Οισοφάγου (Οισοφαγίτιδα 1ου βαθμού) και να φτάνει μέχρι το Έλκος, την Ίνωση και τις Στενώσεις του οργάνου (Οισοφαγίτιδα 4ου βαθμού).
  • Οισοφάγο Barrett: Πρόκειται για μετάπλαση του φυσιολογικού οισοφαγικού βλεννογόνου σε εντερικό επιθήλιο. Ο Οισοφάγος Barrett θωρείται προκαρκινικό στάδιο για Αδενοκαρκίνωμα Οισοφάγου.

Πως θεραπεύεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Η Παλινδρόμηση – Διαφραγματοκήλη γενικώς αντιμετωπίζεται σε τρία στάδια:

Προληπτικά, φαρμακευτικά και χειρουργικά.

  • Προληπτικά μέτρτα / αλλαγές στον τρόπο ζωής: σε πολλές περιπτώσεις, η αλλαγή της διατροφής και η τακτική λήψη αντιόξινων φαρμάκων μπορεί να μειώσει την συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων. Η απώλεια βάρους, η μείωση του καπνίσματος και της κατανάλωσης του αλκοόλ και οι αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ύπνου μπορούν επίσης, να βοηθήσουν.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Εάν τα συμπτώματα επιμένουν μετά από αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αντιόξινων εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και η συστηματική λήψη φαρμάκων μειώνει την ποσότητα των οξέων, που παράγονται στο στομάχι. Και οι δύο τρόποι μπορεί να είναι αποτελεσματικοί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
  • Χειρουργική αντιμετώπιση: Ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται καλά στην συντηρητική (αλλαγές του τρόπου ζωής) ή στην φαρμακευτική αγωγή, ή οι οποίοι χρειάζονται συνεχώς φάρμακα για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα θα πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.  Η εποχή που η επέμβαση απαιτούσε μία μεγάλη τομή στην κοιλιά και είχε σαν αποτέλεσμα αρκετό μετεγχειρητικό πόνο και μία περίοδο ανάρρωσης έξι ή και περισσότερων εβδομάδων, έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί και με τη λαπαροσκοπική μέθοδο εξασφαλίζεται μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερη νοσηλεία, πιο σύντομη επιστροφή στην εργασία και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα ( Η χρήση φαρμάκων, μειώνει την ένταση ή ανακουφίζει από τα συμπτώματα / Ο μόνος τρόπος θεραπείας – αποκατάστασης  της παλινδρόμησης – διαφραγματοκήλης, είναι η χειρουργική επέμβαση.)

 

Πώς γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Κατά την λαπαροσκοπική επέμβαση, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν μικρές οπές (1/2 ή 1 εκ.) προκειμένου να εισάγουν στην κοιλιά τους σωλήνες, μέσω των οποίων θα γίνει η επέμβαση. Το λαπαροσκόπιο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με μία μικροσκοπική βιντεο-κάμερα, εισέρχεται μέσω της μικρής τομής, επιτρέποντας στον χειρουργό να έχει μία μεγεθυμένη εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς στην οθόνη μίας τηλεόρασης.

Η διαδικασία της επέμβασης και η μετεγχειρητική πορεία

Η διαδικασία της επέμβασης απαιτεί έναν απαραίτητο και ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα, σιτίζεται με υγρά από την επομένη το πρωί. Μπορεί να μεταβεί στην οικία του μετά από 1-2 24ωρα.  Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλότατη, με μηδαμινό πόνο, ενώ η σίτιση ξεκινά με απλές χυλώδεις και πολτώδεις τροφές, με πλήρη αποκατάσταση της σίτισης μετά από 15-30 ημέρες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αθήνα: 210 440 6070

Ηράκλειο Κρήτης: 281 810 4858

 

  • Σχετικό βίντεο

Copyright by Surgiclinic 2018. All rights reserved.