Παρακαλώ περιμένετε...

Αθήνα210 440 6070 Ηράκλειο Κρήτης281 810 4858

Αφαίρεση Σπίλων – Λιπωμάτων – Κύστεων Δέρματος

spinal-column-246273_1280.jpg

Αφαίρεση Σπίλων – Λιπωμάτων – Κύστεων Δέρματος

Σπίλοι

Οι σπίλοι (κοινώς ελιές του δέρματος), είναι καλοήθεις αθροίσεις δερματικών κυττάρων. Διακρίνονται σε συγγενείς (όταν τους έχει κάποιος εκ γεννετής) και επίκτητους (όταν αναπτύσσονται προοδευτικά, κατά την διάρκεια της ζωής). Το μέγεθός τους μπορεί να ποικίλει (μικροί ή μεγάλοι). Πρόκειται για μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση, ενώ πολύ συχνά εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.
Οι σπίλοι δημιουργούν αισθητικό (λόγω εντόπισης ή μεγέθους) ή ιατρικό πρόβλημα (λόγω πιθανότητας ανάπτυξης μελανώματος). Τα σημάδια που είναι πιο “ύποπτα” για την ανάπτυξη μελανώματος είναι:

– ασυμμετρία στο σπίλο (δηλαδή ο μισός σπίλος να είναι διαφορετικός από τον άλλο μισό)

– τα όρια του σπίλου δεν είναι ομοιόμορφα, αλλά ακανόνιστα ή δαντελωτά

– το χρώμα του σπίλου δεν είναι ομοιογενές (αλλά υπάρχει ένας συνδυασμός χρωμάτων, π.χ. μαύρο, καφέ, κόκκινο, γκρι, μπλε)

– εάν η διάμετρος του σπίλου ξεπερνά τα 5-6 χιλιοστά

– εάν ο σπίλος παρουσιάσει οποιαδήποτε μεταβολή από την αρχική του κατάσταση (π.χ. αλλαγή χρώματος, μεγέθους / εμφάνιση κνησμού, αιμορραγίας).

Λιπώματα

Τα λιπώματα αποτελούν μια άλλη κατηγορία ογκιδίων του δέρματος. Το λίπωμα είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και αποτελείται από λίπος (ώριμα λιποκύτταρα), προκαλώντας μια ορατή διόγκωση καθώς μεγαλώνει αργά. Το λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει λίπος. Έχει την κλινική εικόνα ενός στρογγυλού, μαλακού, ευκίνητου όγκου που βρίσκεται κάτω από το δέρμα. Συνηθέστερα πρόκειται για καλοήθη κατάσταση. Πολύ σπάνια, μια τέτοια διόγκωση μπορεί να είναι κακοήθης (λιποσάρκωμα).

Σμηγματογόνος Κύστη

Η σμηγματογόνος κύστη αποτελεί μια ακόμα κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί ως τοπική διόγκωση του δέρματος. Πρόκειται για κυστικό σχηματισμό που περιβάλλεται από κάψα και περιέχει ένα παχύρρευστο υποκίτρινο υγρό (σμήγμα). Είναι μια καλοήθης κατάσταση, που όταν έχει μικρό μέγεθος δεν προκαλεί ενόχληση. Με το πέρασμα των χρόνων, υπάρχει πιθανότητα να μεγαλώσει σε μέγεθος και να γίνεται περισσότερο εμφανής. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί και να δημιουργηθεί απόστημα (στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει διάνοιξη και να παροχετευθεί το υγρό).

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των ανωτέρω καταστάσεων, είναι η χειρουργική αφαίρεση. Η επέμβαση (αφαίρεση σπίλων – λιπωμάτων – κύστεων) γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί 15 – 20 λεπτά. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του και στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Αναλαμβάνουμε την αφαίρεση σπίλων, αλλά και λιπωμάτων, κύστεων ή ογκιδίων δέρματος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Αθήνα: 210 440 6070

Ηράκλειο Κρήτης: 281 810 4858

Αφαίρεση λιπώματος δέρματος

Copyright by Surgiclinic 2018. All rights reserved.