Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή
Χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) – Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή (Αφαίρεση χολής)
Χολολιθίαση είναι η παρουσία λίθων (χολόλιθων) εντός της χοληδόχου κύστης. Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι χολερυθρινικοί (αποτελούνται από χολερυθρίνοι), χοληστερινικοί (αποτελούνται από χοληστερίνη), ή μικτοί (που αποτελούν την πλειοψηφία). Οι χολόλιθοι σχηματίζονται εντός της χοληδόχου κύστης, στη συνέχεια όμως μπορούν να μετακινηθούν προς τα χοληφόρα αγγεία, προκαλώντας απόφραξη. Ένας παράγοντας που ευνοεί την δημιουργία χολολίθων, είναι η παρατεταμένη παραμονή της χολής στη χοληδόχο κύστη, λόγω μειωμένης κινητικότητας των τοιχωμάτων της χοληδόχου κύστης.
Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση χολολιθίασης, είναι: η κληρονομικότητα, το φύλο (συχνότερα σε γυναίκες), η ηλικία, η παχυσαρκία, η ταχεία απώλεια βάρους, η χρήση αντισυλληπτικών.
Η χολολιθίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική (και να αποτελέσει τυχαίο εύρημα σε έλεγχο), ή μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, δυσπεψία – εμέτους και τυμπανισμό. Επίσης, είναι δυνατόν να προκληθεί χολοκυστίτιδα (φλεγμονή της χοληδόχου κύστης), η οποία, συνηθέστρα, εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο (ΔΕ) υποχόνδριο και στο επιγάστριο, ναυτία – εμέτους και πυρετό. Μερικές φορές μπορεί να συνοδεύτεται και από ίκτερο. Μια άλλη σοβαρή κατάσταη που μπορεί να προκληθεί, αφορά στην παγκρεατίτιδα.
Η εξέταση εκλογής για την διάγνωση της χολολιθίασης είναι το υπερηχογράφημα.
Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι η χολοκυστεκτομή (αφαίρεση χολής). Παλαιότερα γινόταν με ανοικτό χειρουργείο (ανοικτή χολοκυστεκτομή). Στις μέρες μας, γίνεται λαπαροσκοπικά (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή). Με την δημιουργία μικρών “οπών” στο κοιλιακό τοίχωμα, εισέρχονται εντός της κοιλιάς η κάμερα και τα υπόλοιπα όργανα εργασίας. Έτσι επιτυγχάνεται μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος, λιγότερες μέρες νοσηλείας, γρηγορότερη επάνοδος στις δραστηριότητες και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Υπάρχουν κάποιες συνέπειες στον οργανισμό μας μετά την αφαίρεση της χολής (χολοκυστεκτομή);
Όχι, δεν υπάρχει καμία αρνητική συνέπεια μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει τη χολή). Καθώς η παραγωγή της χολής γίνεται στο ήπαρ, μετά την χολοκυστεκτομή, ο οργανισμός ρυθμίζει την παραγωγή και την κυκλοφορία της χολης, ώστε να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην πέψη των τροφών.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Αθήνα: 210 440 6070
Ηράκλειο Κρήτης: 281 810 4858
email: info@surgiclinic.gr