Παθήσεις Μαστού
Ένας όγκος (μάζα) μαστού, μπορεί να εμφανιστεί σαν διόγκωση ή εξόγκωμα στο μαστό. Οι όγκοι αυτοί, ειδικά σε μια ενήλικη γυναίκα, προκαλούν ανησυχία και χρειάζεται η εκτίμηση από έναν γιατρό.
Ένας όγκος μαστού, μπορεί να οφείλεται στις εξής αιτίες:
– Ινοκυστική μαστοπάθεια: Μπορεί να εμφανιστεί στον ένα ή και στους δυο μαστούς. Είναι πολύ συχνή στις γυναίκες. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ωστόσο μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εξέταση και την αξιολόγηση των όγκων.
– Ινοαδενώματα: Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, ανώδυνους, με ελαστική σύσταση, που μετακινούνται εύκολα στον μαστό. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για ινοαδένωμα (και να αποκλειστεί η κακοήθεια), είναι η αφαίρεση και βιοψία του όγκου.
– Κύστη μαστού: Μια κύστη είναι ένας “σάκος” γεμάτος υγρό, με μαλακή σύσταση κατά την ψηλάφηση. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει και ευαισθησία. Οι κύστεις μπορούν να παροχετευθούν. Εάν το υγρό που αφαιρείται είναι καθαρό ή πρασινωπό, και ο όγκος εξαφανίζεται τελείως μετά την παροχέτευση, δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση. Εάν το υγρό είναι αιματηρό, τότε αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση. Εάν ο όγκος δεν εξαφανιστεί ή επανεμφανιστεί, τότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση.
– Απόστημα μαστού (μπορεί να προκληθεί από μια μαστίτιδα)
– Μετά από κάποιο τραυματισμό του μαστού, μπορεί να σχηματιστεί ένα αιμάτωμα, το οποίο να γίνεται αντιληπτό ως ψηλαφητή διόγκωση.
– Λίπωμα.
– Ενδοπορικό θήλωμα: Πρόκειται για μια μικρή μάζα στο εσωτερικό ενός γαλακτοφόρου πόρου, κοντά στη θηλαία άλω. Είναι καλοήθης κατάσταση. Πολλές φορές, το μόνο σύμπτωμα είναι ένα ορροαιματηρό έκκριμα από την θηλή, σύμπτωμα που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση από τον γιατρό.
– Καρκίνος του μαστού.
Ανεξάρτητα από την αιτία της διόγκωσης, θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα γιατρό, ο οποίος θα σας πάρει ιστορικό, θα σας εξετάσει και θα συστήσει τον κατάλληλο περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση (μαστογραφία, υπέρηχο, αφαίρεση – βιοψία). Στις μέρες μας, με την ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων, είναι δυνατή η διάγνωση και διάκριση των καλοήθων από τις κακοήθεις καταστάσεις, πιο εύκολα και με λιγότερο αιματηρές μεθόδους.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον γιατρό, όταν αντιληφθείτε κάτι από τα παρακάτω:
– Έναν νέο όγκο κατά την αυτοεξέταση.
– Έκκριμα θηλής, ειδικά αν είναι αιματηρό.
– Το δέρμα στο μαστό φαίνεται να είναι ρυτιδιασμένο ή να έχει την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
– Εάν η θηλή σας είναι ανεστραμένη (προς τα μέσα)
Εκτός από την επίσκεψη στο γιατρό, λόγω ενός “συμπτώματος” από τους μαστούς, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόληψη. Συνιστάται επίσκεψη στο γιατρό για προληπτική κλινική εξέταση και προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, είναι σημαντική, για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Αθήνα: 210 440 6070
Ηράκλειο Κρήτης: 281 810 4858
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΗ ΨΗΛΑΦΗΤΗΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΜΑΣΤΟΥ (ΥΠΟ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ) ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΗΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΙΝΟ ΟΔΗΓΟ